skip to Main Content
031-376 01 50 info@usec.se

Identitetsfabriker omsätter miljoner: Myndigheter mäktar inte med

Identitetsfabriker med fabricerade pass och id-handlingar omsätter mångmiljonbelopp. Volymen är så pass utbredd att svenska myndigheter inte mäktar med, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Att personer i Sverige använder sig av falska identiteter är vanligt förekommande och ett stort säkerhetsproblem som blivit mer utbrett med tiden. Det menar terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– De här personerna har full koll på hur de ska utnyttja det svenska systemet. Det är ett allvarligt systemfel som vuxit fram under en tid. Framförallt kommer personerna in från baltiska stater. När de väl är i Sverige använder de sig av identitetsfabriker som finns på nätet, men framförallt på fysiska adresser, och som sätter det här i system, säger han.

Han berättar att det inte bara handlar om enstaka personer som försöker hitta luckor i lagen, utan att det är extremt organiserad brottslighet som utmanar allt från svensk gränspolis till Ekobrottsmyndigheten.

– Vi talar om ett väldigt allvarligt säkerhetsproblem som omsätter hundratals miljoner kronor. Det handlar om ekonomisk brottslighet där personerna utnyttjar luckor i allt från välfärdssystemen till svagheter i koordineringen mellan myndigheter. Läs hela artikeln >>

Källa: Metro

uSecuritys ID-assistans hjälper dig när du blir utsatt för ID-kapningar. https://www.usec.se/tjanster-och-produkter/id-assistans/Läs mer >>

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top