skip to Main Content
031-376 01 50 info@usec.se

Det här är gärningsmännen bakom bedrägerierna

Wishing och kortbedrägerier är två av de brottstyper som ökar allra mest.
Unga ensamma män och stora kriminella nätverk ligger bakom ökningen

Wishing

De flesta bluffsamtal där uppringaren lurar personer att logga in på internetbanken, så kallad wishing, organiseras i stora nätverk i Stockholm, Göteborg och Malmö. Ofta använder de spoofing, en tjänst som gör att ett annat nummer visas när man ringer upp, till exempel numret till banken.

Uppringarna rekryteras i förorter som Fittja, Rinkeby, Akalla, Skärholmen. Ofta är det personer från organiserad narkotikabrottslighet. I samma områden rekryteras målvakter, ofta gymnasieungdomar som inte ens inser att det de gör är brottsligt.

1. Hjärnorna bakom bedrägerierna rekryterar narkotikabrottslingar till nätverket 2. Stora grupper sitter och ringer upp potentiella offer 3. När bedragarna får offret att logga in tömmer de kontot 4. Pengarna förs vidare till flera olika konton genom långa kedjor med målvakter 5. Slutligen tar målvakter ut pengarna, lite åt gången, och lämnar över de till hjärnorna

Hackerattacker

Kortbedrägerier där skurkarna kommer åt kortuppgifter över internet ökar. Oftast hinner bedragarna bara genomföra köp på några tusentals kronor innan kortet spärras, vilket gör det mindre lönsamt för kriminella nätverk att satsa på. De flesta gärningspersonerna är män i 18 till 30-årsåldern.

Hackerattacker där enskilda personer kommer åt långa listor med kortuppgifter blir vanligare. Läs hela artikeln>>

Källa: mitti.se

För hjälp mot kortbedrägerier, kika gärna på tjänsten Kortspärr som hjälper dig att spärra dina kort och värdehandlingar vid förlust av plånbok.

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top