skip to Main Content
031-376 01 50 info@usec.se

Polisen: Kortbedrägerier nu vanligaste brottet

Antalet kortbedrägerier fortsatte att öka förra året och passerade över 100 000 anmälda fall.

– Just bedrägerier med annans kortinformation är det största enskilda brottet vi har i Sverige, inte bara när det gäller bedrägerier utan all brottslighet, säger Jan Olsson, bedrägeriexpert vid polisens nationella IT-brottscentrum.

– Det är så fruktansvärt enkelt. Och antalet brott ökar fort om en och samma person sätter det i system. Då kan man göra tusen köp på ett år. Du sitter i soffan med din laptop och en cola i handen och bara pinnar på på tangentbordet. Hem kommer massa varor, mobiltelefoner eller vad det kan vara för någonting. De kan begå så otroligt stor mängd brott på få personer i förhållande till annan brottslighet.

Kortbedrägerierna ökar för varje år. Polisen räknar med att förra året passerade antalet anmälda brott 100 000-strecket, vilket är en tredubbling på mindre än tio år.

Det vanligaste kortbedrägeriet begås av en person som har köpt hackad kortinformation på nätet och sedan använder kortuppgifterna till att handla någonting från en utlandsbaserad internetbutik.

Eftersom brotten sträcker sig över landgränserna är de svårutredda och nästan samtliga utredningar läggs ner.

Bedrägeriexperten Jan Olsson beskriver tillgången på stulna kortuppgifter som närmast obegränsad.

– Det är så otroligt mycket kortinformation som stjäls att det existerar inte bedragare nog för att hinna använda all information innan utgångsdatum är nått.

Om det skulle bli svårare att begå kortbedrägerier skulle kriminaliteten i Sverige minska drastiskt, enligt Jan Olsson.

– Definitivt. Det är ju inte så att alla de här går över och börjar begå personrån eller någonting. Minskar den här typen av brott så kommer också brottsligheten att minska.

– Man kan till och med säga så här: Om inte den här typen av bedrägerier hade ökat då hade faktiskt brottsligheten i Sverige gått ner, säger Jan Olsson, bedrägeriexpert vid polisens nationella IT-brottscentrum.

Källa: SR

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top