skip to Main Content
031-376 01 50 info@usec.se

Polisen spår rekordår för kortbedrägerier

Polisen spår ett mörkt rekord för i år när det gäller så kallade CNP-bedrägerier – kortbedrägerier där bedragaren inte har tillgång till det fysiska kortet, utan endast kortuppgifterna.

Förra året blev svenskarna av med totalt 210 miljoner kronor genom den här brottsligheten, enligt nationalekonomen Tristan Norman.

– På de här anmälningarna märker man att folk verkligen inte har någon aning om vad det här rör sig om. Det verkar finnas ett informationsunderskott om den här typen av brottslighet, säger han.

Tristan Norman har på uppdrag av Polisens nationella bedrägericenter analyserat kostnaderna för CNP-bedrägerier – där CNP står för Card not present, alltså kortbedrägerier utan det fysiska kortet. Denna typ av bedrägeri står för 40 procent av alla anmälningar om bedrägeribrott i Sverige.

Brottsligheten bygger på att privatpersoners betalkortsuppgifter stjäls, vanligtvis genom dataintrång. Därefter säljs kortuppgifterna vidare, till bedragare som gör digitala köp av varor och tjänster.

Summan för köpen är sällan mer än några tusenlappar, och handeln är ofta internationell, och mycket svårutredd för polisen. Bara en mycket liten del av anmälningarna klaras upp, enligt Jan Olsson vid Polisens nationella bedrägericenter.

Förra året gjordes 105 000 anmälningar om CNP-bedrägerier – och totalt stals 210 miljoner kronor.

– Jag har ju kollat för 2018 och jag har sett att brottsutvecklingen har gått explosionsartat senaste åren. Därmed tror jag att utvecklingen av den här siffran – 210 miljoner – har följt brottsutvecklingen i stort, säger Tristan Norman.

TIPS! Skydda dig och din plånbok med Kortspärr och Säkerhetskort

Läs mer >>


This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top